Als er echt plek is om een grote boom tot volle wasdom te laten komen, ergens op een landgoed, in een park of in een écht groter tuin, dan is de keuze om de herinnering vorm  te geven met één van onderstaande majestueuze bomen, de juiste. De meeste bomen worden ruim 100 jaar oud. Begin met een zaailing en de achterkleinkinderen zullen hopelijk nog eens vertoeven in de schaduw en bescherming van de tot volle wasdom gekomen boom.

Bij vragen over welke boom op welke plek de grootste kans heeft tot een langdurig gezond bestaan, neem even contact op met Dick Dorland van Veluwebomen op 06 109 176 01. 

Amberboom - Liquidambar styraciflua

Amberboom-Liquidambar-styraciflua

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand aan wie zoete herinneringen kleven, werkzaam in de meubelmakerij, handswerkman of -vrouw. Verjaardag in het voorjaar.

Kenmerken:
Van oorsprong komt deze boom uit het oosten van Noord-Amerika. De amberboom wordt als sierboom sinds 1688 aangeplant in Europa. De naam van de boom houdt verband met de hars die zich in de bast bevindt: 'amber' is het Engelse woord voor barnsteen, een fossiel hars. Verder onderscheidt de amberboom zich door haar bolvormige vruchthoofdjes. Het blad heeft mooie herfstkleuren dieprood, geel en oranje. Stuk gewreven bladeren geven een aangename zoete geur af. De gom werd in Amerika gebruikt als lijm, schoenpoets, geurstof of als geneeskrachtige balsem.

Bloeitijd: April – mei

Grondsoort: Alle grondsoorten

Bodemvochtigheid: Normale vochtigheid

Standplaats: Zon/Half schaduw

Hoogte: 10-20 meter

Foto: Herfst kleuren van diverse Liquidambar styraciflua naast elkaar

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing:
€ 30,00 incl. 6% BTW.                                                                                                                                                                                                                                                                  

 Amerikaanse of Rode Eik - Quercus Rubra

Amerikaanse-of-Rode-Eik-Quercus-Rubra

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die respect afdwong in zijn of haar omgeving, jarig was in mei en relatief snel volwassen werd.

Kenmerken:
De Amerikaanse eik is een snelgroeiende boom uit de napjesdragersfamilie. De soort komt oorspronkelijk uit het oosten van Noord-Amerika. De bladeren zijn langwerpig en kunnen soms wel 20 cm lang worden. De soort is in Nederland in gebruik sinds 1825. Deze soort vormt een brede en dichte kroon. Daardoor verdringt de rode eik in bos omstandigheden andere boomsoorten en laat geen en geen ondergroei toe.

Bloeitijd: Mei 

Grondsoort: Alle grondsoorten 

Bodemvochtigheid: Normaal

Standplaats: Zon/half schaduw 

Hoogte: De Amerikaanse eik kan 25-30 m hoog worden, maar met goede snoei ook korter gehouden worden.

Foto: herfstkleuren van de Quercus Rubra

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing:
€ 30,00 incl. 6% BTW.  

Groene Beuk - Fagus sylvatica striata

Groene-Beuk-Fagus-sylvatica

Voor wie:
De beuk is de koningin van het bos, een vrouwelijke verschijning, fijn en gracieus. De beuk symboliseert vrouwelijke wijsheid en aandacht, warmte en troost, standvastigheid, doorzettingsvermogen en waakzaamheid. In de Keltische cultuur staat de beuk symbool voor creativiteit en goede smaak.

Kenmerken:
De stam is glad en grijs en de bast is dun, waardoor de boom bij plotse blootstelling aan zonlicht gevoelig is voor schorsbrand. Het blad is veernervig, licht gegolfd en licht glanzend. De plant is eenhuizig; er zijn dus mannelijke en vrouwelijke bloemen aan dezelfde boom. De knoppen zijn langwerpig en geschubd. De bestuiving vindt plaats door de wind.

De beukennootjes worden omsloten door een napje, dat gevormd wordt uit de vruchtbladen en de schutbladen. In elk napje zitten twee nootjes. Als de nootjes rijp zijn opent het napje in vier delen en vallen de beukennootjes op de grond. De beukennootjes worden onder andere verspreid door eekhoorns, die ze als wintervoorraad gebruiken. Beukennootjes, die tot de echte noten worden gerekend, zijn voor menselijke consumptie geschikt.

Bloeitijd: Mei, dan vormen de beukennootjes zich 

Grondsoort: Goed doorlatende grond, enigszins zuur. Beuken houden niet van natte voeten

Standplaats: Zon/halfschaduw. In de volle wind vindt een beuk niet zo leuk

Hoogte: Ongesnoeid kan een beuk als boom uitgroeien tot 30 meter. De beuk heeft een brede kroon

Foto: een volwassen groene beuk

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing:
€ 30,00 incl. 6% BTW.  

Grove Den - Pinus sylvestris

grove-den-pinus-silvestris

Voor wie: 
Ter herinnering aan iemand die het vooral allemaal op zijn eentje goed deed. Iemand die rust en grillige natuur waardeerde. Iemand die ergens in geloofde waar niemand anders brood in zag. Iemand die volhardend was. Deze boom wordt ook gezien als een symbool van gierigheid, echter in de Keltische cultuur staat de dennenboom symbool voor mysterie en betrouwbaar

Kenmerken: 
De bladen van de grove den zijn naaldvormig en staan met twee tegelijk op korte loten. De den heeft ook lange loten met verspreid staande naalden. De lange loten zorgen voor de lengtegroei. De grijsgroene naalden zijn gedraaid en kunnen tot 8 cm lang worden. Jonge bomen hebben een kegelvormige kroon. Oudere bomen hebben een meer schermvormige kroon en een hoge stam. De onderste takken zijn afgestorven en zitten deels nog aan de stam vast. De jonge schors aan de top van de boom is glad en grijsgeel van kleur. Op oudere leeftijd wordt er een ruwe plaatvormige schors gevormd. De plaatjes van de schors zijn vrij klein. De jonge kegels zijn groen en kleuren later donkergrijsbruin. De kegels kunnen tot 7 cm lang worden en zitten twee aan twee of in groepjes aan kromme steeltjes. Bij beschadiging van de boombast komt er kleverig hars met een karakteristieke geur uit, wat de wond beschermt tegen infecties.

De boom kan zeer oud worden. In 2006 is bij Wolfheze één van de oudste grove dennen, tussen de 355 en 405 jaar oud, omgevallen. De boom had een stamomtrek van 430 cm. Van oudsher is de boom een belangrijke leverancier van terpentijnolie, hars en teer. Het hout van de Grove den of pijnboom is grenen hout: een veelgebruikte houtsoort voor allerlei doeleinden.

Bloeitijd: De boom heeft naalden die het hele jaar door te zien zijn. De lange loten zorgen voor lentegroei. 

Grondsoort: Groeit op alle grondsoorten, zelfs op arme zandgronden 

Hoogte: Een grove den kan 25-30 meter worden.

Standplaats:De grove den kan prima als solitaire boom ergens geplant worden en stelt weinig eisen aan zon of schaduw.

Foto: Volwassen grove den

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing:
€ 30,00 incl. 6% BTW.  

Haagbeuk - Carpinus Betulus

Haagbeuk-Carpinus-Betulus

Voor wie:
In de Keltische cultuur staat de haagbeuk symbool voor de goede smaak en uiterlijke schoonheid en wie, naar menselijke maatstaven gemeten, een hoge leeftijd heeft bereikt.

Kenmerken:
De haagbeuk is ook bekend onder vele andere namen: helzenteer, hesselteer, steenbeuk, jukbeuk of wielboom. De naam geeft aan dat deze boom veel in hagen wordt toegepast, maar hij gedijt ook prima als boom. Deze ‘beukhaagboom’ kan zonder problemen 200 jaar oud worden. Een vrij langzaam groeiende en dicht vertakkende boom die in het jeugdstadium kegelvormig is maar later breed eirond tot rond uitgroeit. Jonge twijgen zijn bruingrijs, oudere takken en de stam zijn donkergrijs en opvallend glad. Het blad is frisgroen in het voorjaar. De bladrand is scherp dubbel gezaagd en de bladtop is toegespitst.

In de herfst kleurt het blad goudgeel. Indien de haagbeuk jaarlijks gesnoeid wordt blijft het verdroogde, bruine blad in de regel tot diep in de winter aan de plant hangen. De kleine nootjes bevinden zich in decoratieve losse vruchtkatjes. De wortelgroei is tamelijk oppervlakkig. Verteerd blad is een goede bodemverbetering.

Bloeitijd: In mei juni krijg je beukennootjes 

Grondsoort: Alle grondsoorten, alleen niet te nat 

Standplaats: Geen speciale eisen 

Hoogte: Ongesnoeid kan een haagbeuk 20 meter worden met een brede kroon

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing:
€ 30,00 incl. 6% BTW.  

Rode beuk - Fagus-sylvatica-Atropunicea

Rode-beuk-Fagus-sylvatica-Atropunicea

Voor wie:
Ter herinnering aan een grote, sterke vrouw. Iemand waar je van op aan kon, je beschermde en onvervaard haar doelen nastreefde en bereikte. De beuk is de koningin van het bos, een vrouwelijke verschijning, fijn en gracieus. De beuk symboliseert vrouwelijke wijsheid en aandacht, warmte en troost, standvastigheid en waakzaamheid. In de Keltische cultuur staat de beuk symbool voor creativiteit en goede smaak.

Kenmerken: De gladde schors is zacht en grijs van kleur. Het ovale tot eivormige blad loopt dieprood uit en kan in het najaar verkleuren naar intens bruinrood. Grootte 4 - 9 cm. 

Bloeitijd: Mei, kleine onopvallende bloemkatjes

Grondsoort: Goed doorlatende, humusrijke grond. De Rode beuk houdt niet van natte voeten 

Standplaats: Zon/half schaduw 

Hoogte: De rode beuk kan 25-30 meter hoog worden met een brede kroon

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing:
€ 30,00 incl. 6% BTW.

Mammoetboom - Sequoiadendron giganteum

Mammoetboom-Sequoiadendron-giganteum

Voor wie:
De naam doet het al vermoeden, dit is een mooie herinnering aan 'een boom van een vent'. Iemand die niet alleen qua postuur al vroeg in zijn leven opviel maar waar ook tegen op gekeken werd als mens.

Kenmerken:
Zoals de naam al aangeeft is dit een boom die buitengewoon groot kan worden en heel oud. Het is de zwaarste boom in de wereld. De soort komt van nature voor in Californië waar ze groeit op de westelijke hellingen van de Sierra Nevada. Niet echt geschikt voor kleine tuintjes, deze snelle groeier die na 10 jaar al 10 meter hoog kan worden. En 10 jaar is nog maar een peulenschil bij de geschatte leeftijd van ‘General Sherman’ in Californië met zijn leeftijd van erg2ens tussen de 2000 en 3000 jaar. Een blijvertje dus deze boom.

Bloeitijd: april 

Grondsoort: Geen speciale eisen, bij droge grond wil de vorming van kegels enige tijd uitblijven 

Standplaats: Zonnig tot licht beschaduwde plekken

Hoogte: Deze reuzenboom kan 30 meter hoog worden en een stamomtrek van meer dan 8 meter hebben.

Foto: een mammoetboom van ongeveer 20 meter hoog

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing:
€ 30,00 incl. 6% BTW.  

Tamme Kastanje - Castanea sativa

Tamme-Kastanje-Castanea-sativa

Voor wie:
Voor iemand die een hoge leeftijd heeft bereikt en door anderen als een persoon die nut heeft gehad werd beschouwd. Beschaving en cultivering zijn ook passende kenmerken.

Kenmerken:
De tamme kastanje is gemakkelijk herkenbaar aan de lange, grof gezaagde lancetvormige bladeren. Deze zijn glanzend donkergroen aan de bovenzijde. De onderzijde is ietsje lichter. Na het uitlopen van de bladeren verschijnen de hoofdjesjachtige mannelijke bloemen die als een parelsnoer aan rechtopstaande, lange katjes zitten. De vrouwelijke bloemen bevinden zich aan de basis van de katjes, omgeven door een groene, schubachtig bebladerde vruchtbeker. Een tamme kastanje kan zeer oud worden tussen de 500 en 1500 jaar.

Bloeitijd: mei t/m juli

Grondsoort: Zwak zure grond zoals zand en leem

Standplaats: Zonnig tot licht beschaduwde plekken

Hoogte: De tamme kastanje kan een hoogte bereiken van 15 tot 35 meter

Foto: tamme kastanje vrucht aan een volwassen Castanea sativa

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 30,00 incl. 6% BTW.  

Walnoot - Juglans Regia

walnoot-juglans-regia

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die ambitieus was, een strateeg, recht op het doel afging, al op jonge leeftijd. Iemand die niet echt flexibel was, maar ook een wijs mens was die besefte dat het leven eindig is en daarmee rekening hield.

Kenmerken:
Al meer dan 2000 jaar worden walnoten aangeplant op kerkhoven als dodenboom.  De Juglans Regia groeit in bossen en kan een hoogte bereiken van wel 25 meter! De kroonbreedte kan ook een breedte krijgen van 20 meter. De Juglans Regia is dus een flinke boom. Als de boom jong is, groeit hij hard, maar naarmate hij ouder wordt, gaat het steeds langzamer. De boom kan 400 jaar worden! De Juglans regia houdt niet van schaduw. De beste plek voor deze reus is een open plekje waar de grond lekker vochtig en voedingsrijk is.

Bloeitijd: Mei juni, de vruchten zijn eetbaar. De noot is keihard en dus moeilijk om te kraken.

Grondsoort: Kleigrond, zand, veenachtige grond, kalkhoudend.

Standplaats: Zon/half schaduw.

Hoogte: De walnoot kan tot 20 meter hoog worden, maar is goed in toom te houden met de juiste snoei.

Foto: eetbare vrucht van een Walnoot -Juglans regia

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 30,00 incl. 6% BTW.

Zwarte walnoot - Juglans nigra

/zwarte-walnoot-Juglans-nigra

Voor wie:
Ter herinnering aan iemand die ambitieus was, een strateeg, recht op het doel afging, niet echt flexibel. Maar ook een wijs mens was die besefte dat het leven eindig is en daarmee rekening hield.

Kenmerken:
Al meer dan 2000 jaar worden zwarte walnoten aangeplant op kerkhoven als dodenboom.  De Juglans Nigra is een walnotenboom met een donkere schors, die inheems is aan de oostkust van Noord Amerika. De Juglans Nigra groeit in bossen en kan een hoogte bereiken van wel 25 meter! De kroonbreedte kan ook een breedte krijgen van 20 meter. De Juglans Nigra is dus een flinke boom. Als de boom jong is, groeit hij hard, maar naarmate hij ouder wordt, gaat het steeds langzamer. De boom wordt ongveer 250 jaar, dat is jonger dan de Juglans Regia die de leeftijd van wel 400 jaar kan bereiken! De Juglans Nigra houdt niet van schaduw.

Bloeitijd: Mei juni, de vruchten zijn eetbaar. De noot is keihard en dus moeilijk om te kraken.

Grondsoort: Kleigrond, zand, veenachtige grond, kalkhoudend. De beste plek voor deze reus is een open plekje waar de grond lekker vochtig en voedingsrijk is.

Standplaats: Zon/half schaduw.

Hoogte: De Zwarte Walnoot kan tot 15 meter hoog worden, maar is goed in toom te houden met de juiste snoei.

Foto: Doorkijk van een volwassen Juglans nigra boom met de eetbare vruchten

Prijs van de speciaal voor de Bios Urn™ gekweekte zaailing: 
€ 30,00 incl. 6% BTW.

Monday the 17th - Copyright BiosUrna 2015 - 2018 - Bios Urn voor dieren