Alles mag in uw eigen tuin

In uw eigen tuin mag u elke boom of heester planten die u maar wilt. Er zijn echter ook bomen die na verloop van tijd probleemloos de 20 meter qua lengte halen en hun kroon beslaat dan al gauw 15 meter in doorsnede. Dat vergt wel wat ruimte in een tuin en brengt ook veel schaduw met zich mee, bijvoorbeeld in aangrenzende tuinen van buren... Daarom brengen wij vooral een assortiment bomen en heesters dat geschikt is voor een gemiddelde tuin met uiteindelijke lengtes variërend van 1 meter tot ongeveer 7 meter. Aan de andere kant zijn vele bomen ook op de gewenste lengte te houden door goed en deskundig (laten) snoeien.

Hulp nodig bij het planten van uw zaailing? Kijk eens bij de Bios Urn™ Plantbegeleiding .

Planten in de natuur

Het is een mooi idee en ook beperkt mogelijk: Natuur beherende organisaties hebben een beperkt aantal natuurgebieden aangewezen waar men een boom mag (laten) planten. Daar zijn echter wel wat regels aan. U mag bijvoorbeeld geen kenmerken aan of bij de boom maken in een natuurgebied, noch er iets bijzetten. Dit is om natuurgenieters niet ongevraagd te confronteren met uw nagedachtenis. Dat lijkt ons een logisch eis. Net zo logisch dat er maar bepaalde soorten bomen in bepaalde gebieden mogen geplant worden om de biotoop te versterken en zo ook de kans op het ongestoord laten groeien van uw boom mogelijk te maken. Bij planten in de natuur wordt in plaats van een zaailing veelal een jonge boom (1,5 a 3 meter) gebruikt. De Bios Urn™ wordt, zonder het bovenste compartiment, dan in het plantgat onder de wortels van de boom geplaatst. De wortels groeien dan in de Bios Urn™ en nemen de voedingsstoffen uit de as op. De Bios Urn zorgt er voor dat de as zich niet voortijdig door de grond verspreidt, maar als voedingsbodem dient voor de boom en zo één wordt.

(Natuur-)begraafplaatsen

U kunt uw Bios Urn planten op één van de begraafplaatsen van de Stichting Begraafplaatsen Nijmegen. De keuze van de boom of struik is beperkt tot 'passend in de omgeving' en wordt in overleg met de beheerder bepaald. Aan de plaatsing zijn kosten verbonden. Ook hier worden veelal jonge bomen in plaats van zaailingen gebruikt. 

Stichting begraafplaatsen Nijmegen

Een natuurbegraafplaats die plek heeft voor de Bios Urn™ is:

Natuurbegraafplaats Weverslo

Er is overleg gaande met een aantal natuurbegraafplaatsen om plek te maken voor de Bios Urn™.  Ook hier gelden beperkingen in keuze, want het moet binnen de biotoop passen. 

De Nieuwe Ooster in Amsterdam is ook een plek waar al een aantal keren een Bios Urn™ is ingegraven om een mooie natuurlijke herinnering te laten groeien. Houd er rekening mee dat ook hier de beheerder bepaalt welke soort boom of heester waar mag worden geplant.

 De Nieuwe Ooster

Herinneringsbossen

Gedenkbos De Spinder

Dit recente non-commerciële initiatief ligt aan het Spinderspad,tussen het Blauwe Meer en landgoed Huis ter Heide in Loon op Zand. Het bosgebied is heel geschikt om een boom te planten, een natuurlijk gedenkmonument te plaatsen, een bestaande boom te adopteren, een dierbare te herinneren, de as van een overledene uit te strooien of een geboorte te gedenken.

Er is een ruime keuze in de soort boom en de plantplek en de tarieven zijn redelijk te noemen, mede door het non-commerciële karakter van deze mooie herinneringsplek.

Informatie:
Wilt u meer informatie, dan kunt u een e-mail sturen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

of telefonisch contact opnemen met Peter Smulders: 06 3612 8185

Website: https://www.gedenkbosdespinder.nl 

Herinneringsbos Hees

In dit herinneringsbos mag de Bios Urn™ onder een te planten boom gezet worden in het plantgat. De jonge boom (2 a 3 meter hoog) groeit in de Bios Urn™, neemt de voedingswaarde uit de as op en groeit met de as als voedingsbodem uit tot een mooie boom. De keuze voor bomen in dit bos zijn uiteraard gebonden aan wat er in de omgeving (biotoop) past, maar de keuze is best ruim, vraag na bij Herinneringsbos Hees

Informatiegegevens:
Locatie: Wieksloterweg Westzijde/Verlengde Oude Utrechtseweg te Soest.
Voor navigatie: postcode ter plekke 3766 MG (huisnr. 2)  
Postadres: Bosboomstraat 30, 6813 KC Arnhem
Telefoon: 026-3701766
E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Internet www.herinneringsbos.nl

Ik bepaal zelf wel waar ik hem plant...

Het is verleidelijk om een boom stiekem, zonder toestemming te planten op de plek van uw keuze. Maar u loopt dan een groot risico: de hovenier die het gebied onderhoudt bemerkt dat het jonge boompje er niet hoort te staan en rooit het.... Dat wilt u niet. Het is soms moeilijk om erachter te komen, maar neem contact op met de eigenaar/beheerder. Leg uw verzoek voor en wacht de beslissing af. U zult verrast zijn hoe vaak men het een mooi idee vindt.

Juridische informatie over bomen

Al meer dan 30 jaar is “Bomen en wet. Geldend recht voor bomen” het standaardwerk op het gebied van de Nederlandse wet- en regelgeving en rechtspraak over bomen. Het boek is daarmee de schriftelijke vraagbaak in juridische kwesties rondom bomen. Aanvragen kan op de website bomenrecht

Beste wel beetje een gedoe zo...

Dat kunnen wij ons goed voorstellen. Eerst al de keuze van welke boom of heester en daarna nog de plek waar deze geplant wordt. Maar als u tijd en energie steekt in het creëren van een blijvende natuurlijke herinnering aan uw dierbare, zal dat veel steun bieden bij de moeilijke momenten en hopelijk een glimlach van goede herinneringen opleveren na verloop van tijd.

boom herinnering

Wednesday the 24th - Copyright BiosUrna 2015 - 2018 - Bios Urn voor dieren